S ekológiou to v Paperwallet myslíme vážne

Od malička ma rodičia viedli k úcte k prírode. Neodhazovali sme pri prechádzkach lesom odpadky. Keď sme boli so sestrami hluční, upozornili nás, že v lese sa treba správať ohľaduplne k zvieratám a nerušiť ich. A samozrejmosťou bolo, že zvieratám sa neubližuje.

Teraz ma tieto zásady sprevádzajú v podnikaní. Značka Paperwallet je len malým kolieskom celého súkolia a nezachránime svet, ale napriek tomu sa nemienime nečinne prizerať. Ochranu prírody u nás definuje týchto pár bodov:

  • vyrábame z ekologických materiálov a nepoužívame lepidlá,
  • obaly výrobkov sú recyklovateľné a ľahko sa separujú,
  • pri distribúcii nevozíme vzduch,
  • podporujeme športové aktivity,
  • aktívne čistíme svoje okolie.

Výroba, balenie a trvanlivosť

Peňaženky značky Paperwallet vyrábame z recyklovaného plastu. Plastový odpad, ktorý ľudia vyseparujú, je následne zrecyklovaný a využitím tohto recyklovaného materiálu prispievame k znižovaniu množstva odpadu na Zemi. 

Eko materiálom nekončíme. Naše výrobky sme vymysleli tak, že k ich výrobe nepoužívame lepidlá. Niektoré typy peňaženiek sú poskladané do svojho tvaru formou origami, pri iných spoje šijeme. Ak aj peňaženku po rokoch používania hodíte do žltého kontajnera na plasty, je možné znova zrecyklovať 100% materiálu použitého na jej výrobu. 

Trvanlivosť je tretím parametrom, ktorý robí z peňaženiek Paperwallet k prírode ohľaduplný výrobok. Materiál, z ktorého sú vyrobené je vodeodolný a veľmi trvácny. Čím dlhšie peňaženka vydrží slúžiť, tým dlhšie nie je odpadom. A to je dôležité si uvedomiť. 

Na obrázku nižšie je peňaženka Desert Cat Slim Wallet po piatich rokoch používania. Je vidno opotrebenie, ale peňaženka stále dobre slúži.

Desert Cat Slim Wallet po 5 rokoch používania

Pozornosť venujeme aj obalom. Peňaženky sú zabalené tak, aby sme sa vyhli kombinovaným obalom. Niektoré sú zabalené len v papierových krabičkách, pri iných využívame kombináciu papier + plast, ale vždy tak, aby boli tieto materiály ľahko oddeliteľné. Takže u nás nenájdete na plastovom sáčku nalepenú papierovú nálepku. 

Cesta ku nám a potom k vám

Na uhlíkovú stopu sa môžeme pozerať ako na mieru efektivity výroby, dopravy, trvanlivosti a likvidácie výrobku počas jeho celého životného cyklu. Znižujeme ju použitím recyklovaných materiálov pri výrobe peňaženiek, dlhou dobou používania a aj pri doprave dbáme na to, aby sme nevozili vzduch. 

Možno si to niekto neuvedomuje, ale prevážaním malého výrobku vo veľkej krabici, tzv. vozením vzduchu, je neefektívne využívaná kapacita vozidiel, skladov, lodných kontajnerov a tým pádom ich prepravca musí vypraviť viac. A je jedno či krabicu vyplníte novinami, polystyrénovými blokmi alebo vzduchovými vankúšikmi. Vždy je lepšie, ak má balík len o niečo väčšie rozmery ako posielaný výrobok. 

K vám posielame peňaženky vždy v tej najmenšej možnej bublinkovej obálke, tak aby boli dostatočne ochránené, ale zároveň maximálne využitý priestor obálky. Trvá nám síce dlhšie dostať objednanú peňaženku do obálky, ale za pomoc prírode nám to stojí.

A takto chodí tovar od výrobcu k nám. Dokonale, tetrisovo vyplnená krabica.

Neprevážame vzduch, znižujeme uhlíkovú stopu

Podporujeme športové aktivity

Možno sa vám to na prvý pohľad nezdá ako eko aktivita, ale podporou športu nepriamo znižujeme používanie motorových dopravných prostriedkov. Zdraví a telesne zdatní ľudia využívajú na krátke aj stredne dlhé trasy viac pešiu chôdzu a bicykel ako jazdu autom či MHD. 

Netvoríme zbytočný odpad a aktívne čistíme okolie

Najviac ekologické je odpad nevytvoriť a o to sa snažíme v maximálnej možnej miere. Faktúry posielame elektronicky, stojany na peňaženky v predajnom stánku máme kartónové, tovar posielame len v obálke, bez ďalších výplní. Ale ani to nám nestačí. Chodíme po okolí a zbierame odpadky. Naposledy sme boli v lese na Vršatci. Tu je výsledok po hodinovej prechádzke.

Vyzbierané odpadky v lese na Vršatci

Príroda si zaslúži neustálu starostlivosť

Ak sa rozhodnete pre novú peňaženku, pošlite nám tú starú poštou, vložte tam lístok s emailovou adresou a my vám za odmenu emailom pošleme kupón na dopravu zdarma. Naša adresa je

Paperwallet.sk
Partizánska 800/17
911 01 Trenčín

Chceme ísť ešte ďalej. Napíšte nám do komentárov, ako prispievate k zlepšeniu vášho okolia. Inšpirujte nás. Radi sa pridáme alebo pozmeníme naše procesy tak, aby sme boli ešte viac ohľaduplní k prírode. 


Napíš reakciu

Upozornenie: Tvoju reakciu uverejníme až po kontrole moderátorom.